Siirry sisältöön
Digilaitteet ja hyvinvointi
Netarin tarjoaa

Mitä digitaalinen hyvinvointi on?

Digitaalisella hyvinvoinnilla tarkoitetaan kokonaisvaltaista hyvinvointia arjessa, johon kuuluvat digitaaliset laitteet ja ympäristöt.  Digilaitteet, kuten puhelimet, tietokoneet ja pelikonsolit voivat tarjota paljon hyvää. Digilaitteet ja niillä käytettävä netti, some ja pelit mahdollistavat muun muassa uusien tietojen ja taitojen oppimista, yhteydenpitoa perheenjäseniin ja kavereihin sekä paljon viihtymistä. Samanaikaisesti digilaitteiden käyttöön voi liittyä huolia, esimerkiksi ikävä ja ahdistava sisältö, laitteiden käyttöön liittyvät erimielisyydet perheessä tai unen lykkääntyminen puhelinta selaillessa. Kaikessa on lopulta kyse siitä, miten laitteita käytetään. Sitä on digitaalinen hyvinvointi.

Tavoitteena tasapainoinen digilaitteiden käyttö

Digilaitteiden käytössä hyvänä tavoitteena on tasapainoon pyrkiminen. Liian ankara ja vaativa ei itseään kohtaan kannata olla. Mutta jos huomaat, että tahtoisit muuttaa digilaitteiden käyttöäsi, kannattaa sitä kokeilla pienin askelin.

Voit pohtia omaa suhdettasi seuraavilla apukysymyksillä:

  • Mitä hyvää digilaitteet tuovat elämääni?
  • Onko jotain asioita, joihin huomaan digilaitteiden vaikuttavan negatiivisesti?
  • Mitä tahtoisin mahdollisesti muuttaa digilaitteiden käytössäni?
  • Onko jotain tiettyjä paikkoja tai tilanteita, joissa tahtoisin vähentää digilaitteiden käyttöä? Näitä voivat olla esimerkiksi kasvokkaiset sosiaaliset tilanteet tai ennen nukkumaanmenoa.

 

Digilaitteet ja uni

Riittävän ja laadukkaan unen saaminen on hyvin tärkeää hyvinvoinnin kannalta. Parhaimmillaan digilaitteet voivat tukea rentoutumista ja unta, esimerkiksi rentoutumissovellusten avulla. Digilaitteet voivat myös toisinaan häiritä unta. Kiinnostavaa sarjaa ei ehkä tahtoisi lopettaa, vaikka yö lähestyy. Tai ehkä puhelimesta tulee ilmoituksia juuri, kun olet nukahtamassa.

Digilaitteiden käyttö voi vaikuttaa uneen muun muassa seuraavilla tavoilla:

  • Digilaitteiden käyttö voi viivästyttää nukkumaan menemistä ja siten vähentää unen pituutta.
  • Digilaitteet aktivoivat aivoja, mikä voi vaikeuttaa rentoutumista.
  • Laitteiden ilmoitusäänet sekä valot voivat häiritä nukahtamisprosessia sekä herättää unesta.
  • Monet laitteet levittävät sinistä valoa, joka häiritsee kehon melatoniinin tuottoa ja voi häiritä unirytmiä.

Voit tukea riittävää ja säännöllistä unta seuraavilla keinoilla:

  1. Säännöllinen nukkumaanmenoaika sekä laitevapaat illat auttavat nukahtamista.
  2. On suositeltavaa jättää älylaitteet kokonaan pois 1–2 tuntia ennen nukkumaanmenoa.
  3. Kiinnitä huomiota yleiseen unihygieniaan. Valojen himmentäminen ja makuuhuoneen viilentäminen ennen nukkumaanmenoaikaa helpottavat nukahtamista.
  4. Loppuillasta digilaitteiden asetuksista kannattaa suodattaa pois sininen valo.
  5. Digilaitteiden käytön voi korvata vaikkapa lukemisella, äänikirjojen kuuntelemisella tai rentoutumisharjoituksilla.
  6. Digilaite kannattaa laittaa kokonaan toiseen huoneeseen. Niin kauan kuin se on näkyvillä, on houkutus sen katsomiseen suurempaa.
  7. Digilaitteen ilmoitukset kannattaa laittaa yön ajaksi kokonaan pois päältä.
  8. Jos koet houkutusta vastailla kavereiden viesteihin myöhään illalla tai yöllä, voit keskustella näiden kanssa ja sopia vaikkapa, että vastaat myöhään tulleisiin viesteihin seuraavana päivänä.

Digilaitteet ja keskittymiskyky

Oletko koskaan kokenut, että digilaitteella on haastavaa keskittyä yksittäiseen asiaan? Digilaitteiden käyttö voi lisätä ns. multi-taskingia tai monisuorittamista. Tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että hyppii nettiselaimen eri välilehdiltä toisille tai keskeyttää jatkuvasti videon katsomisen vastatakseen kaverin pikaviestiin.

Kun jokin on vienyt huomion, joutuu aiempaan tekemiseen keskittymisen aloittamaan alusta. Tämä on aivoille uuvuttavaa, koska ihminen ei voi keskittyä useaan asiaan samanaikaisesti Esimerkiksi läksyjen tekeminen voi takkuilla, kännykän piipahdellessa jatkuvasti erilaisia ilmoituksia.

Vinkkejä keskittymiskyvystä huolehtimiseen digilaitteiden kanssa

  1. Digilaitteilla on hyvä keskittyä vain yhteen asiaan kerrallaan. Jos havaitset huomiosi herpaantuvan, voit palauttaa sen lempeästi takaisin siihen, mitä sinun piti tehdä.
  2. Ilmoitukset kannattaa pitää pois silloin, kun sinun täytyy keskittyä johonkin.
  3. Puhelimen laittaminen kokonaan pois näkyvistä ja käden ulottumattomiin vähentää sen keskittymistä heikentävää vaikutusta.
  4. Voit pitää taukoa sovellusten tai pelien käyttämisestä ja katsoa, vaikuttaako se jotenkin elämääsi. Kuuntele tuntemuksiasi määräajan umpeuduttua, tahdotko yhä palata sovelluksen pariin?

Lue enemmän miten muuten voit tukea arjen hyvinvointia digitaalisessa ympäristössä tällä sivustolla.