Siirry sisältöön
Lapsen oikeudet 30 vuotta
Netarin tarjoaa

Sinun oikeutesi digitaalisessa maailmassa 

YK:n lapsen oikeuksien sopimus hyväksyttiin vuonna 1989. Sopimuksessa määritellään, millaisia erityisiä oikeuksia lapsilla on. Melkein kaikki maailman maat ovat allekirjoittaneet sopimuksen ja luvanneet noudattaa sitä. 

Suomen valtio on allekirjoittanut YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen vuonna 1991. Se tarkoittaa sitä, että Suomi on luvannut noudattaa sopimusta ja huolehtia, että myös sinun oikeutesi toteutuvat. 

Lapsen oikeudet ovat voimassa myös netissä. Erityisiä nettiin liittyviä oikeuksia ovat: 

Oikeus yksityisyyteen 

Kukaan ei saa lukea ilman lupaa sinun viestejäsi, ei edes omat vanhempasi. Kukaan ei myöskään saa ilman syytä paikantaa sinua kännykän avulla tai jakaa sinua koskevia tietoja. 

Joskus vanhempien pitää kuitenkin oman turvallisuutesi vuoksi tietää, mitä ja kenen kanssa olet viestitellyt tai missä paikassa olet. Silloin he voivat tarkistaa tiedot, vaikka ne muuten ovatkin yksityisiä. Pelkästään uteliaisuudesta he eivät saa sitä kuitenkaan tehdä. 

Vanhempien tulisi aina kertoa sinulle, jos katsovat viestejäsi ja seuraavat liikkeitäsi. Näistä asioista on hyvä keskustella vanhempien kanssa esimerkiksi silloin, kun saat uuden puhelimen. 

Muutenkin kannattaa miettiä, minne omia tietojaan jakaa. Varsinkin sosiaalisen median palvelut keräisivät mielellään meistä kaiken mahdollisen tiedon. 

Oikeus suojeluun 

Vastuu sinun turvallisuudestasi kuuluu ennen kaikkea vanhemmillesi tai huoltajillesi. Tästä syystä he saattavat asettaa netinkäytöllesi rajoituksia. Ne saattavat koskea esimerkiksi ruutuaikoja, käyttämäsi some-palveluita tai pelien ikärajoja. Sinulla on oikeus kertoa, mitä mieltä olet rajoituksista. 

Sinulla on myös oikeus saada vanhemmiltasi tietoa siitä, miten netissä voi toimia turvallisesti. Jos koet netissä jotain ikävää, pelottavaa tai uhkaavaa, sinulla on oikeus kertoa siitä vanhemmillesi ja heillä on velvollisuus auttaa sinua. 

Parasta on, jos voit jutella nettiasioista avoimesti vanhempien kanssa. Tämä ei aina ole aikuisille helppoa. Siksi kannattaa pyytää vanhempia mukaan vaikka pelaamaan tai katsomaan lempitubettajiasi. 

Oikeus osallisuuteen ja tietoon 

Osallisuudella tarkoitetaan sitä, että sinulla on oikeus vaikuttaa siihen, mitä ympärilläsi tapahtuu ja oikeus kertoa, mitä mieltä olet asioista.  

Tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että voit ikärajojen puitteissa julkaista ajatuksiasi somessa ja neuvotella vanhempiesi kanssa netinkäytön säännöistä. Sinulla on myös oikeus tehdä videoita ja meemejä, kunhan ne eivät loukkaa ketään. 

Meille Suomessa asuville on itsestään selvää, että voimme etsiä netistä tietoa. Kaikkialla näin ei kuitenkaan ole. Joissain maissa valtio rajoittaa tiukasti lasten ja aikuisten tiedonsaantia. 

Oikeus lepoon ja vapaa-aikaan 

Netti on tärkeä osa lasten ja nuorten elämää. Joidenkin aikuisten voi olla hankalaa ymmärtää lasten peliharrastusta ja kiinnostusta tubettajia kohtaan. Aikuisilla ei välttämättä itsellään ole kokemusta digipelaamisesta, tai heillä saattaa olla huoli, että netti vaikuttaa lapsiin haitallisesti. 

Vanhempasi tai huoltajasi päättää viime kädessä, mitkä asiat ovat sallittuja ja mitkä eivät. Näyttämällä aikuiselle millaisia videoita katsot ja pelejä pelaat sekä kertomalla hänelle miksi ne ovat sinulle tärkeitä voit hälventää aikuisen huolta ja epäluuloa. 

Oikeus terveyteen ja hyvinvointiin 

Jokaisella lapsella on oikeus parhaaseen mahdolliseen hyvinvointiin. Digilaitteet tuovat paljon hyvää elämäämme. Liian paljon käytettynä ne voivat vähentää esimerkiksi unen määrää tai liikuntaa, haitata kaverisuhteitamme. Joskus jokin tärkeä asia, vaikkapa läksyt, saattaa jäädä hoitamatta, kun vietämme liikaa aikaa netissä. 

Vanhempien velvollisuus on huolehtia, että sinä saat nauttia parhaasta mahdollisesta terveydestä. Siksi he saattavat rajoittaa aikaa, jonka käytät netissä. 

Lue lisää lapsen oikeuksista >