Siirry sisältöön
VANHEMMILLE
Netarin tarjoaa

Vanhemmille

 

Netari on Pelastakaa Lasten ylläpitämä palvelukokonaisuus, joka on toiminut vuodesta 2003. Tarjoamme nuorille turvallisia ja laadukkaita yhteisö-, ohjaus- ja neuvontapalveluita.

 

Toimintamme kivijalkoja ovat turvallisuus, nuoren kohtaaminen hänen omista lähtökohdistaan käsin sekä myönteinen ja kannustava ilmapiiri. Toimimme vain luotettavien ja hyvämaineisten yhteistyökumppanien kanssa ja turvallisilla nettialustoilla.

 

Turvalliset verkkoaikuiset

 

Palveluissamme toimivat ammattilaiset ovat saaneet tehtävään koulutuksen ja ovat sitoutuneet lasten suojelemiseen Pelastakaa Lapset -järjestön periaatteiden mukaisesti [linkki!]. Olemme myös tarkastaneet heidän rikostaustansa.

 

Kohtaamme usein palveluissamme haastavissa elämäntilanteissa olevia lapsia ja nuoria. Pyrimme yhdessä nuoren kanssa löytämään ratkaisuja heidän tilanteeseensa, mutta vakavammissa tilanteissa olemme yhteydessä viranomaisiin. Teemme vuosittain joitakin lastensuojelu- ja rikosilmoituksia.

 

Vanhemmuus ulottuu digitaaliseen maailmaan

 

Lapset kaipaavat tärkeiden aikuisten läsnäoloa myös verkkomaailmassa. Verkkoturvallisuudesta ja muista tärkeistä asioista keskustelu on helpompaa, kun lapsen ja aikuisen välillä on avoin ja luottamuksellinen suhde. Ja jos jotain ikävää tapahtuu, myös asian selvittäminen on helpompaa.

 

Kannustamme vanhempia tutustumaan aktiivisesti lastensa digiarkeen. Sen avuksi olemme lasten ja nuorten kanssa koonneet vanhemmille joukon ohjeita.

 

  1. Suojaa minun tietojani.

Luotan siihen, että kunnioitat minun tietojani, salaisuuksiani ja kuviani, etkä jaa niitä eteenpäin ilman lupaani.

 

  1. Auta huolehtimaan tietoturvasta.

Vaikka osaan käyttää tekniikkaa vaivattomasti, ei ole helppoa ymmärtää, millaisia seurauksia klikkauksilla on. Kerro minulle tietojen suojaamisesta ja sen merkityksestä niin, että ymmärrän.

 

  1. Anna minun löytää vahvuuteni.

Kiellot ja estot eivät auta minua kehittämään digitaalisia taitojani. Vain tekemällä oppii. Kysy minulta, mitä olen oppinut netissä ja mitä haluan oppia lisää.

 

  1. Tue digitaalista harrastamistani.

Älä vähättele sitä, mitä teen netissä. Ole kiinnostunut digitaalisista taidoistani, harrastuksistani ja jos pyydän, auta minua kehittymään siinä.

 

  1. Ole digiarjessa läsnä.

Ei ole kivaa, että median käytöstä puhutaan aina vain negatiiviseen sävyyn. Ota mediat puheeksi arkisesti ja ilman arvottamista. Arvostamme, kun meiltä kysytään ajatuksia netinkäyttöön liittyen.

 

  1. Ole meille roolimalli.

Me käytämme tismalleen samoja somekanavia kuin aikuisetkin. Näemme miten toimitte siellä. Välinpitämättömyys ja vihapuhe tarttuu.

 

  1. Ymmärrä digitaalista yhteisöllisyyttä.

Minulle tärkeintä somessa on kaverit. Se, mikä saattaa näyttää sinun silmiisi kännykässä roikkumiselta, on minulle sosiaalisten suhteiden ylläpitoa, hauskaa vapaa-ajan viettoa ja kiinnostavaa tekemistä.

 

  1. Auta minua löytämään omat rajani.

Netissä on vaikea sanoa ei, kun ei näe vastapuolta. On helppo sanoa kyllä monenlaisille houkutuksille. Rajojen vetäminen on taito, jonka kehittymiseen tarvitsen aikuisen tuen.

 

  1. Auta tunnistamaan vääryydet.

En aina tunnista, kun jotain ikävää tapahtuu. Auta minua tunnistamaan mikä on oikein ja mikä väärin, ja toimimaan oikein.

 

  1. Suojaa lepoaika

Digitaaliset palvelut on rakennettu houkutteleviksi ja niihin voi upota aikaa paljon enemmän kuin uskonkaan. Pidä huolta, että lepään riittävästi ja opin tunnistamaan, milloin kaipaan taukoa digitaalisesta tekemisestä.

 

Lisätietoja

 

Jäikö jokin askarruttamaan? Älä epäröi ottaa yhteyttä.

 

Antti Järventaus

Erityisasiantuntija, Pelastakaa Lapset

antti.jarventaus@pelastakaalapset.fi