Jokaisella lapsella on oikeus osallisuuteen myös verkossa: lapsilla ja nuorilla on mahdollisuus ilmaista mielipiteitään ja näkemyksiään, vaikuttaa päätöksentekoon ja saada aikaan muutosta. Osallistuminen on tärkeää ja jokaisella on oikeus siihen, mutta oikeudet tuovat mukanaan myös velvollisuuksia. Netistä saa enemmän irti kun pitää oikeuksistaan huolta ja toimii itse vastuullisesti.

oikeus1

oikeus2

oikeus4

Lataa tästä Oikeutesi tehdä valintoja netissä -esite

Millaisia oikeuksia ja velvollisuuksia sinulla on nuorena netinkäyttäjänä verkossa? Kuinka toimit, jos oikeuksiasi rikotaan verkossa? On tärkeä pitää kiinni oikeuksistaan – niin netissä kuin muutenkin elämässä!

 1. Sinulla on oikeus mielipiteeseen ja ajatustesi jakamiseen. Voit julkaista netissä kuvia, tekstejä, musiikkia – mitä tahansa, kunhan et loukkaa muiden oikeuksia. Sinulla on oikeus teoksiisi, kirjoittamiisi tekseihin, ottamaasi kuviin ja tekemääsi musiikkiin. Sinun teoksesi ovat sinun teoksiasi. Kenelläkään ei ole lupaa käyttää niitä miten huvittaa.
 2. Sinulla on oikeus olla sellainen kuin olet. Kenelläkään ei ole oikeutta loukata kunniaasi tai mainettasi. Kiusaamista, huijaamista tai häirintää ei pidä sietää. Jos saat kiusaamisviestejä tai muuten outoja ja hämmentäviä viestejä, talleta ne varmuuden vuoksi todistusaineistoksi ja kerro asiasta luotettavalle aikuiselle.
 3. Netti on valtava tiedonlähde ja sinulla on oikeus hyödyntää sitä miten haluat – voit etsiä tietoa tai jutella vaikkapa verkko-ohjaajan kanssa itseäsi mietityttävistä asioista. Voit myös itse tuottaa sisältöjä, joita joku toinen voi käyttää tietolähteinä. Huomioi kuitenkin se, että kaikki netissä vapaasti jaossa oleva sisältö ei välttämättä ole hyödynnettävissä noin vain. Netissä olevaan tietoon kannattaa myös suhtautua varauksella – kaikki netissä julkaistu ei ole totta.
 4. Jokaisen täytyy kunnioittaa oikeuttasi yksityiseen viestintään ja yksityisyyteesi – sähköpostit, tekstiviestit ja kuvatviestit ovat yksityisasioita, niitä ei ulkopuoliset saa avata tai lukea ilman lupaasi. Harkitse tarkkaan kun julkaiset itsestäsi tietoja netissä, ettei kukaan loukkaisi yksityisyyttäsi sen vuoksi.
 5. Toisia ihmisiä esittävien kuvien julkaisemista kannattaa harkita tarkoin – vähintään kuvien julkaisemiseen on kysyttävä lupa. Voit myös itse päättää, millaisissa kuvissa ja yhteyksissä esiinnyt. Juttele myös vanhempiesi kanssa – sinulla on oikeus päättää esimerkiksi siitä, millaisia kuvia ja asioita he jakavat sinusta sosiaalisessa mediassa.
 6. Sinulla on oikeus tutustua uusiin ystäviin verkossa. Luota kuitenkin itseesi ja tuntemuksiisi, jos joku mitä nettituttu tekee tuntuu kummalliselta tai oudolta! Kukaan ei saa painostaa tai vaatia sinua tekemään mitään, mistä et ole varma tai mikä tuntuu kummalliselta. Nettitutulle voi sanoa ei – ja rajata tarvittaessa kaveripiirin ulkopuolelle. Yksityisasioista, kuten seksiin liittyvistä, puhuminen nettituttujen kanssa voi sisältää riskejä. Nettitutun henkilöllisyydestä tai pyrkimyksistä ei voi koskaan olla täysin varma. Oletko valmis siihen, että luottamukselliseksi tarkoitetut keskustelut päätyvät julkisuuteen tai levittyvät eteenpäin? Kuvien jakamisessa on varauduttava siihen, että ne voivat päätyä aivan muualle kuin alun perin oli tarkoitus.

Kenelläkään ei ole oikeutta loukata kunniaasi tai mainettasi, kiusata, huijata, häiritä tai muuten tehdä haittaa sinulle. Usein netissä tapahtuu ikäviä asioita ilman, että tekijä on edes tajunnut tekevänsä väärin. Tietämättömyys ja ajattelemattomuus saattavat aiheuttaa paljon haittaa.

Oletko joutunut kohtaamaan kiusaamista, leviävätkö kuvasi verkossa tai oletko kohdannut arveluttavan nettitutun, josta et pääsekään eroon? Tai onko kaveri pulassa? Keskeiset muistisäännöt tilanteeseen kuin tilanteeseen ovat:

 • Rauhoitu ensin. Yritä toimia mahdollisimman rauhallisesti ja hätiköimättä. Älä vastaa epämiellyttäviin viesteihin, vaikka kuinka ottaisi päähän.
 • Mieti, kenelle voisit kertoa tilanteesta. Omien vanhempien lisäksi tärkeitä luottohenkilöitäsi ovat muut lähipiirin aikuiset koulussa tai vaikkapa nuorisotalolla. Vaikka tilanne olisi kuinka nolo ja kamala, ole silti rohkea ja kerro aina aikuiselle, jos kohtaat ikävän tilanteen verkossa.
 • Ota homma haltuun. Pyydä napakasti esimerkiksi ilman lupaa kuvia levittävää henkilöä poistamaan kuvat. Voit myös raportoida palveluihin rakennetuilla raportointi- ja ilmiantotyökaluilla sisällöt, jotka eivät ole soveliaita julkaistavaksi. Ole yhteydessä palvelun ylläpitoon. Palvelun ylläpito ottaa vakavasti lapsiin ja nuoriin kohdistuvat rikkomukset.
 • Katkaise yhteys ihmisiin, jotka aiheuttavat sinulle haittaa verkossa. Poista heidät ystävälistoilta ja ryhmistä, joihin heillä ei ole asiaa. Käytä hyväksesi verkkopalveluiden mustia listoja ja estolistoja.
 • Talleta todistusaineisto koneelle, tai ota vaikkapa kännykällä valokuva ruudusta. Tulosta paperille keräämäsi todistusaineisto vaikkapa kiusaamisesta tai leviävistä yksityistiedoista. Älä hävitä mitään aineistoa, vaikka niiden tallentaminen saattaa tuntua pahalta. Saatat tarvita aineistoa, jos asiaa pitää käsitellä poliisin kanssa.
 • Kysy neuvoa verkossa. Verkossa sinua auttavat monet auttavat tahot ja ammattilaiset, jotka on koulutettu näitä tilanteita varten. Ole rohkeasti yhteydessä ammattilaisiin ja anna heidän auttaa! Mikään tilanne ei ole niin nolo, kamala tai vaikea, etteikö sinua voitaisi auttaa.

oikeus3

Seuraa meitä somessa