Siirry sisältöön
Oma keho ja seksuaalisuus
Netarin tarjoaa

Oma seksuaalisuus

Oma keho ja seksuaalisuus sekä seksuaalinen suuntautuminen voivat kypsyä ja muuttua läpi elämän. On täysin normaalia olla välillä vähän epävarma omasta seksuaalisesta suuntautumisestaan ja omista tunteistaan.

On myös täysin ok jättää itsensä luokittelematta mihinkään tiettyyn ryhmään tai lokeroon. Sinä saat olla juuri sellainen kuin olet ja tuntea juuri niitä tuntemuksia kuin mitä tunnet. Mielen hyvinvoinnin kannalta on merkityksellistä, että pyrkii hyväksymään omat tuntemuksensa ja kokee niiden olevan täysin hyväksyttyjä ja sallittuja.

Murrosiän muutokset

Murrosiän tuomat muutokset omassa kehossa ja seksuaalisuus ovat asioita, joista saa ja on tärkeää puhua. Olisi hyvä, jos jokaisella nuorella olisi joku luotettava henkilö, jolle voisi puhua itselleen tärkeistä asioista ja sellaisista asioista, jotka herättävät kysymyksiä tai ovat mielen päällä.

Seksuaalisuus ja kehon muutokset ovat asioita, joista voi puhua esimerkiksi oman ystävän kanssa. Ystävä on usein henkilö, jolle tulee kerrottua asiat ensimmäisenä. Ystävältä voi saada apua ja vertaistukea. Ystävän lisäksi olisi kuitenkin tärkeää, että olisi myös joku turvalliselta tuntuva aikuinen, jolta voi saada apua, tukea ja turvaa. Tällainen aikuinen voi olla esimerkiksi oma vanhempi, muu läheinen aikuinen, kuten opettaja tai vaikka koulun terveydenhoitaja.

Joskus aikuiselle saattaa tuntua hankalalta ja nololta kertoa intiimeistä asioista, mutta kannattaa rohkeasti ottaa asia puheeksi. On todennäköistä, että aikuinen oikein mielellään juttelee mielen päällä olevasta asiasta kanssasi. Jos puheeksi otto kasvokkain tuntuu hankalalta, voi asian tai kysymyksen jättää aikuiselle esimerkiksi viestillä. Voit myös tulla juttelemaan vaikkapa Netarin kahdenväliseen chatiin luottamuksella. Chat löytyy tämän sivun alareunasta.

Kuukautiset

Kuukautisten alkamisikä vaihtelee nuorilla suuresti. Yleensä kuukautiset alkavat 10–16-vuoden iässä. Kuukautisten alkamiseen vaikuttavat muun muassa. perintötekijät, ali- tai ylipaino, mahdollisen harrastetun liikunnan määrä ja joskus voimakas stressi tai perussairaudet.

Jos kuukautiset eivät ole alkaneet 16. ikävuoteen mennessä, on hyvä varata aika lääkärille. Asian voi ottaa puheeksi koulu- tai opiskeluterveydenhuollossa. On myös hyvä tietää, että kun kuukautiset ovat alkaneet, saattavat ne tulla jopa muutaman vuoden ajan epäsäännöllisesti. Se ei ole vaarallista, mutta se voi tuntua ärsyttävältä, koska kuukautisten alkamista ei voi tarkkaan ennakoida.

Omaa kuukautiskiertoa kannattaa seurata säännöllisesti: kuukautisten alkamispäivä kannattaa merkitä kalenteriin. Kuukautiskierto lasketaan kuukautisten alkamispäivästä seuraavien kuukautisten alkuun. Kuukautiskierron pituus on keskimäärin 23–35 päivää. Kierron pituus samoin kuin kuukautisten kesto vaihtelevat yksilöllisesti. Toistuvaa kuukautisen epäsäännöllisyyttä hoidetaan joskus esim. e-pillereillä.

Miksi kehoon tulee venytysarpia?

On tavallista, että murrosiässä nuorelle tulee eri puolille vartaloa niin sanottuja raskausarpia. Voidaan puhua myös arpijuovista tai venytysarvista. Näitä arpijuovia voi tulla kenelle vain, sukupuolesta riippumatta, ja mihin tahansa kohtaan omaa vartaloa. Usein arpijuovia tulee sellaisiin kohtiin, joihin kohdistuu enemmän venytystä esim. pituuskasvun, rasvakudoksen lisääntymisen tai lihasten kasvun myötä.

Paikkoja, jonne venytysarpia voi tulla ovat muun muassa rinnat, reidet, pohkeet, käsivarret, kyljet, vatsan alue ja pakarat. Arvet voivat olla punoittavat tai vaaleat ja usein ne ohenevat ajan myötä. Arpien syntyminen on hyvin luonnollista ihon venyessä. Arvissa ei ole mitään hävettävää ja ne ovat oman kehon ainutlaatuisia yksityiskohtia. Arpia voi halutessaan rasvata perusrasvalla, mutta ei niille välttämättä tarvitse tehdä mitään.

Mitä touhutipat ovat?

Touhutipat eli esiliukaste on nestettä, jota valuu peniksen päästä useimmiten kiihottumisen yhteydessä. Esiliukastetta valuu siis seksin aikana, mutta sitä voi valua myös esimerkiksi yön aikana, jos penis on kovettunut. Esiliukaste on eri asia kuin sperma. Sperma on siemennestettä sisältävä neste.

Esiliukasteen tarkoitus on liukastaa peniksen päätä ja tehdä seksistä liukuvampaa suojaten herkkiä limakalvoja. Esiliukasteessa saattaa kuitenkin olla siittiöitä, jonka vuoksi esimerkiksi keskeytetty yhdyntä ei ole hyvä raskauden ehkäisymenetelmä. Raskauden mahdollisuus on aina olemassa, vaikka siemensyöksyä ei olisi tapahtunut.

Ehkäisy

Ehkäisyä käytetään erilaisiin tarkoituksiin. Yleisimmin ehkäisyä käytetään ehkäisemään raskauden alkamista ja suojautumaan seksitaudeilta. Joskus raskauden ehkäisyyn käytettyjä pillereitä käytetään myös runsaiden tai kivuliaiden kuukautisten tai aknen hoitoon.

On tärkeä muistaa, että seksitauteja voi ehkäistä ainoastaan kondomilla. Kondomeja on olemassa miehille sekä naisille. Kondomi suojaa myös raskaudelta. Muita raskaudenehkäisymenetelmiä ovat e-pilleri, minipilleri sekä käsivarteen laitettava ehkäisyimplantaatti ja kohtuun vietävät kierukat (hormoni- ja kuparikierukka). Ehkäisyimplantaatti ja kierukat ovat pitkäaikaisia ehkäisymenetelmiä. Niiden teho on 3–7 vuotta, riippuen ehkäisymenetelmästä.

Nuorella on oikeus käyttää ehkäisyä ja suojautua seksitaudeilta ja raskaudelta. Kukaan ei saa painostaa toista seksiin ilman ehkäisyä. Ikä ei ole useinkaan este ehkäisyn aloittamiselle. Kun seksi tai parisuhde tulee ajankohtaiseksi nuoren elämässä, hyvästä ehkäisystä tulee huolehtia. On hyvä muistaa, että ehkäisyä on hyvä käyttää muussakin kuin emätin-penisyhdynnässä. Ehkäisyä tai muuta suojaa suositellaan käytettäväksi myös anaali- ja suuseksissä.

Ehkäisystä huolehtiminen on molempien tai kaikkien suhteessa olevien vastuulla – myös kustannusten jaosta voi sopia yhdessä. Sopivan ehkäisymenetelmän valintaan saa apua oman koulun terveydenhoitajalta tai oman kunnan ehkäisyneuvolasta. Naisoletetulle gynekologinen tutkimus ei ole välttämätöntä ehkäisyn aloittamiseksi. Kondomin asettamista ja käyttöä on hyvä harjoitella etukäteen – sukupuolesta riippumatta. Peniksetön voi harjoitella kondomin asettamista, vaikka banaanin päälle. Monissa kunnissa ehkäisyä tarjotaan ilmaiseksi alle 25-vuotiaille.

Eka kerta

Ensimmäinen seksikerta on usein tosi jännittävä!  On tosi ok, että ensimmäinen seksikerta jännittää, mutta jännityksen olisi hyvä tuntua sellaiselta hyvältä jännitykseltä ja kutkuttavalta tunteelta vatsanpohjassa. Jos ekaan kertaan liittyy enemmänkin pelkoa, voimakasta epävarmuutta tai ahdistuksen tunnetta, voi pysähtyä pohtimaan, kokee olevansa vielä valmis.

On tärkeä muistaa, että ekan kerran ei tarvitse olla yhdyntää. Seksi on tosi paljon muutakin: se on suutelemista, toisen tai oman kehon koskettelua ja hyväilyä sekä suuseksiä. Ihmiset määrittelevät seksin monella eri tavalla. Ja kaikenlainen seksi on ok, kunhan se tuntuu itsestä ja toisesta hyvältä ja oikealta.

Ekaan kertaan ei myöskään kannata asettaa liikaa paineita. Homma ei välttämättä onnistu, eikä se haittaa mitään. Ekasta seksikerrasta on hyvä puhua kumppanin kanssa etukäteen, vaikka se saattaisikin jännittää. On tärkeää, että ajattelette asiasta samalla tavalla ja että molemmat olette valmiit ekaan kertaan. Kannattaa muistaa, että kumppania jännittää varmasti yhtä paljon kuin sinua tai ainakin jonkun verran taatusti, vaikka hänellä olisikin ennestään kokemusta. Seksissä on aina tärkeää suostumus eli se, että molemmat tai kaikki osapuolet ovat suostuvaisia ja haluavat seksiä samalla tavalla.

Suostumuksellinen seksi

Suostumus tarkoittaa kysymistä/luvan pyytämistä ja sen antamista. Jokaisella ihmisellä on itsemääräämisoikeus ja oikeus omaan kehoon sekä oman kehon koskemattomuuteen. Mitään sellaista, mitä itse ei halua tehdä, ei koskaan tarvitse tehdä.  On erittäin tärkeää kuunnella omia tuntemuksiaan ja omaa kehoaan sekä samalla tavalla kunnioittaa toisen henkilön seksuaalisia rajoja ja niihin liittyviä haluja ja toiveita.

Kun haluat seksiä toisen henkilön kanssa, on tärkeää varmistaa toisen osapuolen suostumus ja halu seksiin. On myös hyvä kysyä, mistä toista saa koskea ja miltä kosketus tuntuu. Jos toinen osapuoli kehollisesti vastustelee tai vetäytyy pois tilanteesta, voi se olla merkki rajojen ylittymisestä. Aina ihmisellä ei välttämättä ole kykyä kieltäytyä tai sanoa ei. Myös nämä merkit tulee huomioida ja lopettaa seksissä eteneminen, jos toinen vaikuttaa haluttomalta. Suostumus ja kysyminen ovat erityisen tärkeitä silloin, kun on uusi seksikumppani tai sovitaan ehkäisyn käytöstä tai sen käyttämättä jättämisestä.

Suostumusta tulee aina kysyä ja molemmilla tai kaikilla seksin osapuolilla tulee olla halu olla mukana. Suostumusta ei voi koskaan saada henkilöltä joka nukkuu, on kovin päihtynyt tai sammunut. Seksi ilman suostumusta tai pakottaminen seksiin on aina väärin.