Kaikilla meillä on oikeus yksityisyyteen
Yksityisyys kuuluu paitsi kaikille, myös YK:n lapsen oikeuksiin. Yksityisyydellä tarkoitetaan oikeutta vaikuttaa siihen, mihin itseään koskevaa tietoa jaetaan. Siihen kuuluu myös oikeus koskemattomuuteen ja mahdollisuuteen puolustautua ulkopuoliselta puuttumiselta.
Nykyisenä digitaalisena aikana on entistä helpompaa jakaa tietoja nettiin ja someen. Tämä tarjoaa paljon uusia hienoja mahdollisuuksia esimerkiksi kaverisuhteille, itsensä toteuttamiselle tai omien mielipiteiden jakamiselle. Samanaikaisesti se vaatii myös ymmärrystä siitä, miten omia tietoja ja omaa yksityisyyttä voidaan puolustaa ja miten muiden yksityisyyttä tulee kunnioittaa.
Harkitse, mitä tietoa jaat sekä näytät
Tietojen jakaminen netissä on osa jokapäiväistä elämää. Seuraavassa muutama vinkki siihen, mitä omien tietojen lisäämiseen liittyen on hyvä harkita.
- On hyvä muistaa, että nettiin jaetut tiedot voivat pysyä siellä käytännössä loputtomasti.
- Kun jaat jotain nettiin, menetät hallinnan siitä, mihin tietoa voidaan käyttää.
- Harkitse aina hyvin tarkkaan, ennen kuin jaat itsestäsi henkilökohtaista tai arkaluontoista tietoa (esim. tietoa terveydentilasta tai intiimejä kuvia tai tietoa).
- Tieto voi levitä, vaikka jakaisitkin sen vain luotettavalta tuntuville henkilöille.
- Sinun ei tarvitse jakaa itsestäsi sellaista tietoa, mitä et itse tahdo.
- Kunnioita muiden yksityisyyttä: älä julkaise muista kuvia tai tietoja nettiin ilman lupaa.
- Myös muiden tulee kunnioittaa sinun yksityisyyttäsi; kavereidesi ja vanhempien tulee pyytää sinulta lupa, ennen kuin julkaisevat sinusta tietoja nettiin.
- Jos et käytä laitteesi kameraa, pidä se suljettuna tai suojattuna.
Vinkkejä hyvään salasanaan
- Salasana kannattaa pitää pitkänä. Vahva salasana voi olla pituudeltaan kokonainen lause
- Erikoismerkit sekä isot kirjaimet lisäävät salasanan vahvuutta..
- ..mutta salasanan täytyy olla sellainen, joka sinun on helppo muistaa itse. Tämän vuoksi pelkkä satunnaisista kirjaimista ja merkeistä koostuva salasana ei ole välttämättä paras vaihtoehto.
- Käytä eri palveluissa eri salasanoja.
- Älä jaa salasanaasi kenellekään.
- Varo huijauksia, jotka kalastelevat salasanaasi. Palvelut eivät lähesty sinua ja kysy salasanaasi sähköpostilla, viesteillä tai puhelinsoitoilla.
Yksityisyysasetukset kuntoon
Nettialustoilla ja sosiaalisen median palveluilla on usein yksityisyysasetukset. Näillä asetuksilla voit itse määritellä sitä, kuka näkee julkaisujasi tai tietojasi. Kun otat käyttöön uuden palvelun, kannattaa asetuksiin tutustua saman tien. Mikäli et itse suojaa yksityisyyttäsi, voivat julkaisusi ja profiilitietosi näkyä kaikille palvelun käyttäjille.
Alapuolella on koottuna tietoa suosittujen some-palvelujen yksityisyysasetuksista.
- WhatsAppin yksityisyysasetuksista
- TikTokin yksityisyysasetuksista
- Youtuben yksityisyysasetuksista
- Instagramin yksityisyysasetuksista
- Snapchatin yksityisyysasetuksista
Muistathan, että eri sovellukset ja alustat keräävät sinusta kuitenkin erinäistä tietoa, vaikka olisitkin asettanut yksityisyysasetukset. Kannattaa myös olla aina varovainen siitä, mitä tietoa itse jakaa nettiin ja someen, yksityisyysasetuksista riippumatta.