Siirry sisältöön
Netarin tarjoaa

Aikuisille

Netari on Pelastakaa Lasten ylläpitämä palvelukokonaisuus, joka on toiminut vuodesta 2004. Tarjoamme nuorille turvallisia ja laadukkaita yhteisö-, ohjaus- ja neuvontapalveluita.

Toimintamme kivijalkoja ovat turvallisuus, nuoren kohtaaminen hänen omista lähtökohdistaan käsin sekä myönteinen ja kannustava ilmapiiri. Toimimme vain luotettavien ja hyvämaineisten yhteistyökumppanien kanssa ja turvallisilla nettialustoilla. Lapsesi turvallisuus on meille sydämen asia.

Turvalliset aikuiset netissä

Palveluissamme toimivat ammattilaiset ovat saaneet tehtävään koulutuksen ja ovat sitoutuneet lasten suojelemiseen Pelastakaa Lapset -järjestön periaatteiden mukaisesti. Olemme myös tarkastaneet heidän rikostaustansa.

Kohtaamme usein palveluissamme haastavissa elämäntilanteissa olevia lapsia ja nuoria. Pyrimme yhdessä nuoren kanssa löytämään ratkaisuja heidän tilanteeseensa, mutta vakavammissa tilanteissa olemme yhteydessä viranomaisiin. Teemme vuosittain joitakin lastensuojelu- ja rikosilmoituksia.

Vanhemmuus ulottuu digitaaliseen maailmaan

Lapset kaipaavat tärkeiden aikuisten läsnäoloa myös digitaalisessa maailmassa. Digiturvallisuudesta ja muista tärkeistä asioista keskustelu on helpompaa, kun lapsen ja aikuisen välillä on avoin ja luottamuksellinen suhde. Ja jos jotain ikävää tapahtuu, myös asian selvittäminen on helpompaa.

Kannustamme vanhempia tutustumaan aktiivisesti lastensa digiarkeen. Sen avuksi olemme lasten ja nuorten kanssa koonneet vanhemmille joukon ohjeita.

Nuorten toiveita aikuisille:

  • Suojaa minun tietojani

Luotan siihen, että kunnioitat minun tietojani, salaisuuksiani ja kuviani, etkä jaa niitä eteenpäin ilman lupaani.

  • Auta huolehtimaan tietoturvasta

Vaikka osaan käyttää tekniikkaa vaivattomasti, ei ole helppoa ymmärtää, millaisia seurauksia klikkauksilla on. Kerro minulle tietojen suojaamisesta ja sen merkityksestä niin, että ymmärrän.

  • Anna minun löytää vahvuuteni

Kiellot ja estot eivät auta minua kehittämään digitaalisia taitojani. Vain tekemällä oppii. Kysy minulta, mitä olen oppinut netissä ja mitä haluan oppia lisää.

  • Tue digitaalista harrastamistani

Älä vähättele sitä, mitä teen netissä. Ole kiinnostunut digitaalisista taidoistani, harrastuksistani ja jos pyydän, auta minua kehittymään siinä.

  • Ole digiarjessa läsnä

Ei ole kivaa, että median käytöstä puhutaan aina vain negatiiviseen sävyyn. Ota mediat puheeksi arkisesti ja ilman arvottamista. Arvostamme, kun meiltä kysytään ajatuksia netinkäyttöön liittyen.

  • Ole minulle roolimalli

Me käytämme tismalleen samoja somekanavia kuin aikuisetkin. Näemme miten toimitte siellä. Välinpitämättömyys ja vihapuhe tarttuu.

  • Ymmärrä digitaalista yhteisöllisyyttä

Minulle tärkeintä somessa on kaverit. Se, mikä saattaa näyttää sinun silmiisi kännykässä roikkumiselta, on minulle sosiaalisten suhteiden ylläpitoa, hauskaa vapaa-ajan viettoa ja kiinnostavaa tekemistä.

  • Auta minua löytämään omat rajani

Netissä on vaikea sanoa ei, kun ei näe vastapuolta. On helppo sanoa kyllä monenlaisille houkutuksille. Rajojen vetäminen on taito, jonka kehittymiseen tarvitsen aikuisen tuen.

  • Auta tunnistamaan vääryydet

En aina tunnista, kun jotain ikävää tapahtuu. Auta minua tunnistamaan mikä on oikein ja mikä väärin, ja toimimaan oikein.

  • Suojaa lepoaika

Digitaaliset palvelut on rakennettu houkutteleviksi ja niihin voi upota aikaa paljon enemmän kuin uskonkaan. Pidä huolta, että lepään riittävästi ja opin tunnistamaan, milloin kaipaan taukoa digitaalisesta tekemisestä.

Lisätietoja

Jäikö jokin askarruttamaan? Älä epäröi ottaa yhteyttä.

Voit laittaa meille viestiä netari@pelastakaalapset.fi. Asiaasi vastaavat digitaalisen nuorisotyön ammattilaiset.