Siirry sisältöön
Netarin tarjoaa

Netarin säännöt

NETARIN SÄÄNNÖT JA TURVALLISEN TILAN PERIAATTEET

Netarin säännöt pohjautuvat turvallisen tilan periaatteisiin. Voit lukea niistä lisää täältä.

Näitä sääntöjä noudatetaan Netarin ryhmämuotoisissa palveluissa, esimerkiksi Twitchissä, Discordissa ja Momiossa. Netarin kahdenkeskisissä palveluissa, eli WhatsAppissa, Netari-chatissa ja Digifrendisi kanssa voit jutella aikuisen kanssa kahden kesken turvallisesti.

Netarissa on mukavampaa, kun kaikki noudattavat yhteisiä sääntöjä. Jos kohtaat Netarissa ongelmia tai huomaat sääntöjen vastaista toimintaa, tule kertomaan siitä Netari-ohjaajalle!

 

Käyttäydy asiallisesti. Toisten kiusaaminen, häiritseminen ja aggressiivinen kielenkäyttö on kielletty. Myöskään kiroilu, floodaus tai trollaaminen eivät kuulu Netariin. Huonoon käytökseen puututaan Netarissa mm. antamalla suullisia varoituksia ja tarvittaessa myös laittamalla kävijöitä jäähylle.

Älä kerro yksityisasioitasi tuntemattomille tai anna omia tai muiden henkilötietoja tai muita arkaluonteisia tietoja kenellekään Netarin ryhmäkeskusteluissa. Netari-ohjaajalla on vaitiolovelvollisuus, joten kahdenkeskisessä keskustelussa voit kertoa myös yksityisasioitasi niin halutessasi. Netarissa voit kuitenkin jutella nuorisotyöntekijän kanssa myös täysin nimettömästi eikä sinun tarvitse kertoa itsestäsi yksityiskohtia, jos et halua.

Pohdi mitä asioita kerrot ryhmäkeskusteluissa. Yksityiset asiat ja mielipiteet voivat aiheuttaa muille epämukavan olon. Tällaisia ovat esimerkiksi kärjekkäät uskonnolliset tai poliittiset mielipiteet. Omat mielipiteensä saa esittää asiallisesti, mutta minkään aatteen, poliittisen suuntauksen tai disinformaation levittäminen ei ole Netarissa sallittua. Älä julkaise tai välitä epäasiallista, häpäisevää, loukkaavaa, sopimatonta, säädytöntä, tai laitonta materiaalia tai tietoa Netarissa.

Netari on vihapuheesta vapaa verkkotila. Rasistinen tai muuten syrjivä kielenkäyttö ei kuulu Netariin.  Rasistiset tai muuten sopimattomat nimimerkit tai oman oikean nimen käyttäminen nimimerkkinä ei ole sallittua. Netarissa puututaan aina kiusaamiseen, vihapuheeseen, syrjintään ja rasismiin. Mikäli kohtaat sellaista Netarissa, ota heti yhteys Netari-ohjaajaan.

Nollatoleranssi häirinnälle. Jokaisella ihmisellä on oikeus seksuaaliseen itsemääräämisoikeuteen ja suojaan hyväksikäytöltä myös netissä. Älä epäröi sanoa EI. Ilmoita yksityisistä seksuaalisista ehdotuksista aina Netari-ohjaajalle ja/tai ylläpidolle. Ota ongelmat rohkeasti esille vaikkapa kahdenkeskisessä Netari-chatissa, jotta ne voidaan selvittää ja ratkaista asianmukaisesti.