LAPSELLA ON OIKEUS YKSITYISYYTEEN
- Auta lasta pohtimaan omia yksityisyyden rajoja. Mikä on hänen mielestään julkista, entä mikä yksityistä viestintää? Millaisia asioita hän on valmis kertomaan digitaalisissa yhteisöissä?
- Kannusta lasta tutustumaan palveluiden käyttöehtoihin ja keskustele, mitä palveluun sitoutuminen tarkoittaa.
- Kannusta lasta miettimään omaa digitaalista jalanjälkeään. Millaisia jälkiä jätät ja millaisia jälkiä haluat jättää verkkoon?
- Kunnioita lapsen oikeutta yksityiseen viestintään ja yksityisyyteen – viestiketjut ja kuvat ja muut viestit koneella ja kännykässä ovat lapsen yksityisasioita. Jos sinun on välttämätöntä tietää, mitä lapsi on puuhannut netissä, kerro siitä hänelle ja pyydä häntä näyttämään. Älä toimi lapsen selän takana.
LAPSELLA ON OIKEUS TIETOON JA OSALLISUUTEEN
- Tutkikaa pienestä pitäen erilaisia tiedonlähteitä. Millainen tieto on luotettavaa ja miten epäluotettavan tiedon voi tunnistaa?
- Auta lasta löytämään itselleen sopivia tiedonlähteitä.
- Jos lapsi kohtaa digitaalisissa ympäristöissä pelottavaa tai ahdistavaa sisältöä, pysy rauhallisena. Kiitä lasta siitä, että hän kertoo asiasta sinulle ja selvitä asiaa rauhallisesti hänen kanssaan. Muistuta myös, että pelottavaa ja ahdistavaa sisältöä ei tarvitse katsoa, vaikka toinen houkuttelisi siihen.
- Tutkikaa, millaisia vaikuttamis- ja osallistumismahdollisuuksia lapsilla on verkossa. Keskustele lapsen kanssa millaisiin asioihin lapsella on oikeus vaikuttaa ja miten asioihin voi verkossa vaikuttaa.
LAPSELLA ON OIKEUS LEIKKIIN JA VAPAA-AIKAAN
- Jos lapsi nukkuu, syö, oppii ja on oma itsensä, ei digitaalisten medioiden käytöstä ole hänelle yleensä mitään haittaa. Jos medioiden käyttö huolestuttaa sinua, juttele lapsen kanssa mitä hän ajattelee asiasta.
- Juttele lapsen kanssa siitä, miten häntä kohdellaan verkossa ja millaista kohtelua hän odottaa muilta verkon käyttäjiltä. Painota, että verkossa vihapuhe, rasistinen tai seksistinen kommentointi, haukkuminen ja kiusaaminen on aina väärin ja siitä pitää kertoa aikuisille.
- Arvosta lapsen digitaalista harrastusta. Kysele ja ole utelias.
- Kannusta lasta mahdollisuuksien mukaan vahvistamaan digitaalisissa ympäristöissä syntyneitä kaveriverkostoja myös ”oikeassa elämässä”.
- Nauti digitaalisesta kulttuurista yhdessä lapsen kanssa. Pelaa ja innostu digitaalisesta harrastamisesta lapsen kanssa.
LAPSELLA ON OIKEUS SUOJELUUN
- Luo lapsen kanssa pienestä pitäen luottamuksellinen keskustelusuhde digitaalisiin ympäristöihin liittyvissä asioissa. Kannusta lasta kertomaan, kohtasipa hän mitä vaan verkossa. Silloin hän uskaltaa tulla kertomaan vaikeistakin asioista sinulle.
- Auta lasta vahvistamaan käsitystä hänen omista rajoista. Anna lapselle selkeät toimintaohjeet, miten hänen tulee toimia, jos kokee olonsa uhatuksi tai ahdistavaksi verkossa.
- Muistuta säännöllisesti, että lapsi tarkistaa palveluissa käyttämänsä yksityisyysasetukset. Painota lapselle, että omia yksityistietoja, salasanoja ja muita henkilökohtaisia tunnuksia ei koskaan anneta kenellekään.
- Jos lapsi kohtaa ikä- ja kehitystasoonsa nähden sopimatonta aineistoa, esimerkiksi pornoa, pysy rauhallisena. Kerro lapselle, että ahdistava tai inhottava olo on ihan tavallista ja tunne helpottaa, kun siitä puhuu turvallisen aikuisen kanssa. Vastaa lapsen kysymyksiin iän ja kehitystason mukaan.
- Pidä huoli ikärajoista. Ne ovat varoituksia, eivät suosituksia. Ikäraja ei myöskään kerro mille ikäryhmälle esimerkiksi elokuva on suunnattu. Myös useissa verkkopalveluissa on ikärajat, joita on syytä noudattaa.
Takaisin ”Tietoa arjen tueksi” -sivustolle.