Siirry sisältöön
HUOLETTAAKO TURVALLISUUS? ÄLÄ JÄÄ YKSIN HAUTOMAAN.
Netarin tarjoaa

Turvallisuus

Uutiset sodista, konfilikteista ja katastrofeista järkyttävät helposti turvallisuudentunnetta. Myös varusmiespalvelus voi herättää monenlaisia ajatuksia, kysymyksiä ja epävarmuuden tunnetta.

Suomessa on varauduttu hyvin erilaisiin maan sisäisiin ja ulkoisiin uhkiin. Sinun ei tarvitse kantaa harteillasi maamme turvallisuutta: Tuhannet koulutetut aikuiset tekevät joka päivä töitä sen eteen, että voimme olla rauhallisin mielin.

Turvallisuudentunne on henkilökohtainen kokemus, johon vaikuttavat uutisten ja elämäntilanteiden lisäksi myös omat aikaisemmat kokemukset. Erilaiset huolet ja pelot ovat tavallisia kaiken ikäisillä ihmisillä.

Mitä tehdä, jos turvallisuus huolettaa?

Jos turvallisuusasiat huolettavat sinua, voit kokeilla seuraavaa:

  • Älä torju huolen tunnetta, vaan tutustu siihen. Ehkä tunteella on sinulle jokin tärkeä viesti. Sallimalla huolen tunteen ja tutkimalla sitä voimme päästä paremmin käsiksi sen taustalla oleviin syihin ja löytää niihin ratkaisuja. Yleensä tällöin myös tunteen voimakkuus vähenee.
  • Keskustele kavereiden ja aikuisten kanssa turvallisuuteen liittyvistä ajatuksistasi ja tunteistasi. Kavereillasi voi olla samanlaisia ajatuksia.
  • Uutisia seuraamalla maailma saattaa näyttää pelottavalta paikalta. Kannattaa muistuttaa itseä siitä, että uutisissa kerrotaan useammin pelottavista asioista kuin siitä, mikä on hyvin.
  • Myös oma mielemme kiinnittyy helpommin huolettaviin kuin hauskoihin asioihin. Voit kysyä itseltäsi, onko huoleen sittenkään todellista syytä ja mihin tietoon huoli perustuu. Onko tieto peräisin luotettavasta lähteestä?
  • Muista, että Suomessa on varauduttu hyvin erilaisiin kriiseihin.
  • Eri tahot, esim. Maanpuolustuskoulutusyhdistys ja Naisten valmiusliitto järjestävät koulutuksia, jossa voi oppia, kuinka toimia erilaisissa kriisitilanteissa. Tieto ja osaaminen lisäävät turvallisuuden tunnetta.

Olet myös lämpimästi tervetullut jakamaan huolesi Netari-chatin taitavien ja luotettavien aikuisten kanssa. Chat on auki iltaisin sunnuntaista torstaihin. Chat käynnistyy klikkamalla alla olevaa painiketta.

Pelastakaa Lapset on myös mukana erilaisiin laajoihin kriiseihin varautumisessa viranomaisten tukena, jotta lasten, nuorten ja perheiden tarpeet ja tilanteet pystyttäisiin huomioimaan mahdollisimman hyvin eri puolilla maata.

Kuva: Israel Palacio / Unsplash